Είχαμε την τύχη να συμμετάσχει η χορωδία μας σε φεστιβάλ «Παραδοσιακού τραγουδιού στο Αίγιο. Ήταν μια εκδήλωση εξαιρετικής  ποιότητας.

Είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε πρέσβεις της επτανησιακής μουσικής και να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την όμορφη γωνιά της πατρίδας μας.

Οι διοργανωτές μας περίμεναν στην είσοδο της πόλης με σκοπό να μας υποδεχτούν, να μας ξεναγήσουν και γενικά να μας καθοδηγήσουν.

Με οδηγό τον κ. Διονύση Λουκόπουλο αρχίσαμε από την Παναγία Τρυπητή, ένα Πανελλήνιο προσκύνημα, που γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Σύμφωνα με την παράδοση κατά το δέκατο αιώνα έγινε ένα ναυάγιο στον Κορινθιακό. Ο καπετάνιος παλεύοντας με τη θάλασσα κατάφερε να φτάσει με τη βοήθεια μιας σανίδας στην παραλία του Αιγίου. Αφού ευχαρίστησε το Θεό για τη σωτηρία του, το βράδυ πάνω στο βράχο είδε ένα παράξενο φως. Έφτασε εκεί και είδε ότι το φως ήταν η εικόνα της Παναγίας.

Την επόμενη μέρα μαθεύτηκε η είδηση και ο κόσμος ανέβηκε να προσκυνήσει την εικόνα.

Εκεί έχτισαν ναό της Παναγίας που ονομάστηκε «Τρυπητή» από την τρύπα του βράχου που βρέθηκε η εικόνα. Ο ναυτικός που βρήκε την εικόνα άφησε τη θάλασσα και έμεινε εκεί να υπηρετεί την Παναγία.

Ειδικοί που εξέτασαν την εικόνα αποφάνθηκαν ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι η Βρεφοκρατούσα, εικόνα φτιαγμένη με κηρομαστίχα.

Τα θαύματα της εικόνας είναι πολλά, γεγονός το οποίο την κατέστησε Πανελλήνιο προσκύνημα.

Η θέα από την «Τρυπητή» είναι υπέροχη. Δεσπόζει ο Κορινθιακός κόλπος και το μάτι φτάνει μέχρι απέναντι, στη Ρούμελη.

Συνεχίσαμε στο κέντρο της πόλης, στο Μουσείο «Ιάκωβου Τσούνη». Εκεί εκτίθενται θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια, καθώς και η προσωπική του συλλογή από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν από την Πάτρα, ο νεότερος βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού σε ηλικία 16 ετών πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Συνελήφθη, ανακρίθηκε και υπέστη πολλές κακουχίες. Κάποια στιγμή ο ανακριτής έβγαλε το σακάκι του κουρασμένος. Ο Ιάκωβος με περίσσιο θάρρος φόρεσε το σακάκι του ανακριτή και δραπέτευσε.

Ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας (13 παιδιά) και εργάστηκε σκληρά για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Το 1966 μπήκε στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας και κατάφερε ν’ αποκτήσει 13 εμπορικά πλοία, όσα ακριβώς ήταν τ’ αδέλφια του. Έκανε πολλές δωρεές στην πολιτεία και σε πολλά ιδρύματα.

Η ξενάγηση άρχισε από την αίθουσα των θρησκευτικών κειμηλίων. Πίνακες μεγάλης αξίας και άλλα αντικείμενα κοσμούν τη συλλογή. Ξεχωρίζει το πετραχήλι του επισκόπου Χρυσοστόμου Σμύρνης και μια σειρά χρυσών Σταυρών. Εδώ ξεχωρίζουν οι αιθιοπικοί σταυροί που είναι μεγάλης αξίας.

Συνεχίζουμε βλέποντας την πιστόλα του Παπαφλέσσα και το σπαθί του Λόντου. Αμέσως μετά είδαμε ξυλόγλυπτο τμήμα από το γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, όπως επίσης και μια σειρά από βιβλία και χειρόγραφα του 17ου αιώνα.

Ο Ιάκωβος Τσούμης ήταν δωρητής σε πολλά ιδρύματα παγκοσμίως. Έτσι κατά καιρούς δέχτηκε σημαντικά δώρα, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο.

Το 1952 έγινε ο πρώτος μεγάλος καταθέτης της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός που τη βοήθησε να σταθεί στα πόδια της.

Ακολουθεί η ξενάγηση στη στρατιωτική πτέρυγα. Υπάρχουν πολλά εκθέματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά σημαντικά βιβλία, όλα δεμένα και τακτοποιημένα καθώς και δυο σημαντικές διακρίσεις: Μέγας Άρχων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  και Μεγαλόσταυρος Τιμής από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στη Συλλογή υπάρχει μια σειρά από πλοία, το προσωπικό τηλέφωνο του Ελευθερίου Βενιζέλου και το μπουκάλι που έπινε κρασί ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

Η Ελληνική γραφειοκρατία καθυστερούσε την ίδρυση του Μουσείου. Η λύση δόθηκε από το Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος σε ιδιοκτησία της Μητρόπολης Αιγιαλείας φιλοξένησε αυτή τη Συλλογή, όπου ο ίδιος ο Τσούνης επιμελήθηκε το στήσιμό της.

Πέθανε τον Απρίλη του 2021 (97 ετών) όπως επιθυμούσε: φτωχός. Έζησε τη ζωή του γαλουχημένος από την οικογένειά του να προσφέρει τα πάντα στην πατρίδα.

Συνεχίζουμε στην υπέροχη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Συλλογή παραδοσιακών οργάνων. Ο κ. Σάκης Παπαδημητρίου μας ξεναγεί. Μας δείχνει και παίζει μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο.

Έτσι ήρθε η ώρα της παράστασης. Οι χορωδίες ήταν όλες πολύ καλές. Απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Η δική μας χορωδία έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση. Μουσικοί, χορωδοί και μαέστρος (Πέτρος Μήτσου) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Στη σημερινή εποχή όπου η τέχνη κακοποιείται, έχουμε ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η βραδιά τελείωσε με δείπνο που παράθεσε η Μητρόπολη Αιγιαλείας προς τιμή χορωδών και μουσικών.

Ήταν ένα όμορφο ταξίδι που άφησε σε όλους άριστες εντυπώσεις και την επιθυμία για άλλες τέτοιες συναντήσεις.

Χρ. Γιάννης Φουρλάνος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: