21 Μαΐου 1864. Τα Επτάνησα εντάσσονται επίσημα στην Ελλάδα.

Εφωνάξανε ως αστέρια

του Ιονίου και τα νησιά,

και εσηκώσανε τα χέρια

για να δείξουνε χαρά,

.

μ’ όλον που ’ναι αλυσωμένο

το καθένα τεχνικά,

και εις το μέτωπο γραμμένο έχει:

 Ψεύτρα Ελευθεριά.

Δεν έδωσαν ποτέ σημασία στον χρυσό των αλυσίδων τους οι Επτανήσιοι. Τις έβλεπαν πάντα σαν αλυσίδες που έπρεπε να αποτινάξουν από πάνω τους και πάντα γι’ αυτό αγωνίζονταν. Πάντα, ανεξάρτητα από τον κατακτητή, για μητρική τους γλώσσα είχαν τα ελληνικά και θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες. Έθρεψαν την αγάπη τους για την Ελλάδα με ποίηση, μουσική και τραγούδια. Στον έναν ώμο κρέμαγαν το όπλο και στον άλλον τη «λύρα τη δίκαιη».

Τα Επτάνησα χάνονται από το Βυζάντιο στα τέλη του 12ου αι. Ευρισκόμενα στον δρόμο των Σταυροφοριών αλλάζουν συχνά χέρια μεταξύ Φράγκων και Ενετών.

Συγκρότησαν το πρώτο αυτόνομο κράτος, την Ιόνιο Πολιτεία από το 1800 – 1807. Το 1807 περνούν στη σφαίρα επιρροής της Αυτοκρατορικής Γαλλίας και στη συνέχεια στην Αγγλία.Remaining Time-0:33

Μετά την Επανάσταση του 1821 οι Επτανήσιοι ριζοσπάστες δραστηριοποιούνται έντονα για την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Οι Άγγλοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους (κυρίως παραχωρήσεις προνομίων) να διατηρήσουν τα Επτάνησα στην κατοχή τους. Με το πέρασμα των χρόνων όμως (κι έχοντας εξασφαλίσει ένα σημαντικό λιμάνι στο κέντρο της Μεσογείου τη Μάλτα), τα Επτάνησα είχαν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο εξόδων και αναταραχών.

Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα ενώνονται επίσημα με το Ελληνικό κράτος. Είναι η πρώτη περιοχή που προσαρτάται μετά την ολοκλήρωση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Fullscreen

Unmute

Η προσφορά τους ήταν τεράστια.

Έφεραν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, όλα τα νέα πολιτικά ρεύματα και τις κοινωνικές αναζητήσεις.

Ο επτανησιακός ριζοσπαστισμός επηρέασε την πολιτική ζωή της Ελλάδας ( Σύνταγμα 1864) μεταφέροντας την εμπειρία από αγώνες εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικούς.

Συνέβαλαν στην ανανέωση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, με κορυφαίο τον Διονύσιο Σολωμό. Συνέβαλαν στην προβολή και διεκδίκηση του αιτήματος για αναγνώριση της δημοτικής γλώσσας. Για πρώτη φορά σε ακαδημαϊκή εκδήλωση, θα χρησιμοποιηθεί δημοτική γλώσσα από τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Και μέσ’ από το πέλαγο τα Εφτάνησα χαράζουν

πλασμέν’ απ’ τον αφρό,

και υψώνονται και πλέκονται σεμνά

κι αναγαλλιάζουν, και στήσανε χορό·

Ζάκυθο, χαίρε, ολόανθη, Κεφαλονιά δουλεύτρα,

ω Κύθηρα, ω Παξοί, κι εσύ του νου και της καρδιάς,

ω Κέρκυρα, μαγεύτρα, και Ιθάκη εσύ ακουστή.

Χαίρε κι εσύ, της Ρούμελης γειτόνισσα, ω Λευκάδα,

του αρματολού φωλιά!

Πάντα, καμάρι σας να τα ’χετε του τραγουδιού τα δώρα,

και η γνώμη σας, ρυθμός.

Εύχομαι η σημερινή επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα να είναι αρχή της δικής μας πολιτιστικής ένωσης, διότι έχουμε πολλά που μας ενώνουν.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: