Τρίτη 8 Αυγούστου 2023!

Μια σημαντική βραδιά για το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»,  ο οποίος παρουσίασε στην πατρίδα το Φωτο – ιστορικό λεύκωμα της ιστορίας του Συλλόγου & των πρώτων Λευκαδίων που εγκαταστάθηκαν στην Ηλιούπολη μετά τη δεκαετία του 1940. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και δημιουργήθηκε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρ. Γιάννης Φουρλάνος καλωσόρισε τον κόσμο, τονίζοντας ότι τα πεπραγμένα των προγόνων μας είναι σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Δεν πρέπει  να ξεθωριάσουν, ούτε να μείνουν στην αφάνεια. Οι  πρόγονοί μας σε δύσκολες εποχές αγωνίστηκαν για το δικό μας το «ευ ζην».

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Ο βουλευτής του νησιού μας κ. Αθανάσιος Καββαδάς εξήρε το έργο του Συλλόγου. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Κτενάς, χορηγός του Συλλόγου μας και ο οικοδεσπότης και δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, με την πρόσκληση του οποίου έγινε η παρουσίαση.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ κ. Νίκης Αραμπατζή, η βοήθεια της οποίας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην έκδοση του λευκώματος.

Τέλος ο πρώην δήμαρχος και φίλος του Συλλόγου μας κ. Κων/νος Δρακονταειδής έκλεισε τον κύκλο των χαιρετισμών!

Ο λόγος στη συνέχεια στη συγγραφέα κ. Άννα Ροντογιάννη, φιλόλογο και Γ. Γραμματέα του Συλλόγου και στην κ. Ειρήνη Βονιτσάνου πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων.

Οι ομιλήτριες παρουσίασαν το λεύκωμα, την ιστορία του Συλλόγου, την ιστορία των πρώτων Λευκαδίων στην Ηλιούπολη και τη σχέση τους με τη Λευκάδα.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την ομιλία του Καθηγούμενου της Ι. Μ. Φανερωμένης π. Νικηφόρου Ασπρογέρακα ο οποίος μίλησε για τη Φανερωμένη και τους δεσμούς του Συλλόγου με τη Μονή.

Οι ομιλίες είχαν μεστό λόγο και κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρ. Γιάννης Φουρλάνος  ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριλένα Καραγιάννη για την καλλιτεχνική επιμέλεια του λευκώματος και τη μεταφορική εταιρία ΒΛΑΧΟΣ – ΛΑΠΑΣ για τη δωρεάν μεταφορά των αντιτύπων του Λευκώματος.

Ύστερα παρουσίασε και ευχαρίστησε τους μουσικούς του Συλλόγου: Πέτρο Μήτσου ( Μαντολίνο, δάσκαλο της χορωδίας και του χορευτικού μας), Ελένη Φουρλάνου (βιολί) και Κωνσταντίνο Φουρλάνο (κιθάρα).

Παραβρέθηκαν επίσης: Πάνος Σκληρός (πρώην Δήμαρχος Λευκάδας και συγγραφέας), Ευάγγελος Γεωργάκης (πρώην πρόεδρος του Συλλόγου), Θωμάς Λάζαρης (εκπρόσωπος του αδελφού – Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής Αγία Μαύρα και της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων), Αντώνης Αθανίτης (πρόεδρος της Νέας Χορωδίας) εκπρόσωποι του Συλλόγου Λευκαδίων Κέρκυρας, η κ. Αναστασία Γεωργάκη (πρόεδρος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου),  Μαρία Μήτσου (πρόεδρος του πολιτιστικού  Συλλόγου «ΜΕΛΕΝΥΔΡΟΣ» Νιοχωρίου ), Αθανάσιος Μελάς (πρώην πρόεδρος της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών), Μίμης Κούρτης (ποιητής), Ρούλα Κτενά (ποιήτρια), Σωτήρης Κάτσενος (δημοσιογράφος), Φίλιππος Κολυβάς (Λευκαδίτικα νέα) Νώντας Σκλαβενίτης (Lefkada Open), Λάμπρος Γεωργάκης (πρόεδρος Σωματείου Φίλων Ι. Μ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ) και Ευστάθιος Θεοχάρης (πρόεδρος του Συλλόγου Βουρνικιωτών Λευκάδας)

Η εκδήλωση έκλεισε με ανακοίνωση του προέδρου του Συλλόγου μας για τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης της Καρσάνικης βελονιάς στο Μουσείο «Αγγελικής Χατζημιχάλη», Πλάκα, την 16η Σεπτεμβρίου 2023. Είναι μια εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ κ. Νίκης Αραμπατζή σε συνεργασία με το Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό και το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας. Ο Σύλλογός μας θα συμμετάσχει με όλο του το δυναμικό (Χορωδία, μαντολινάτα, χορευτικό), γεγονός για το οποίο ευχαριστεί τον ΟΠΑΝΔΑ για την πρόσκληση.

Η βραδιά έκλεισε με την ευχή – αίτηση να εμφανιστεί ο Σύλλογός μας με όλα του τα τμήματα στη Λευκάδα.

Ευχαριστούμε όλους όσους ήταν μαζί μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: