Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022!

Μια σημαντική μέρα για τη λευκαδίτικη παράδοση και για το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».  Οι μπάλες του Αμπαλί κύλησαν ξανά μετά την πανδημία.

Το «ΑΜΠΑΛΙ» είναι πλέον άυλο πολιτιστικό στοιχείο της UNESCO. Το τουρνουά διεξήχθη υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού, με καινούριες μπάλες.

Ο Νοέμβριος μας χάρισε μια υπέροχη μέρα και ο κόσμος μια λαμπρή παρουσία, μεταξύ των οποίων οι προηγούμενοι πρόεδροι του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης, Σούλα Βαμβακούση – Λάζαρη, Μαρίνος Αργύρης, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων (κ. Αραμπατζής, κ. Ψυρόπουλος), ο κ. Ηλίας Μήτρακας πρόεδρος του Αρίωνα Ηλιούπολης, ο κ. Νίκος Κυρίτσης αντιπρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ηλιούπολης, ο διακεκριμένος λογοτέχνης της Λευκάδας Μίμης Κούρτης κ. α.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των αδελφών Λευκαδίτικων Συλλόγων. Κοντά μας ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων κ. Θεόφιλος Λογοθέτης, ο πρόεδρος και γεν. γραμματέας του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «Αγία Μαύρα» κ. κ. Θωμάς Χόρτης και Θωμάς Λάζαρης, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας κ. Όλγα Σταύρακα – Μιχαήλ και ο αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Βλάχος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εγκλουβής κ. Μπάμπης Κοντογιώργης κ. α.

Ο κ. Χρ. Γιάννης Φουρλάνος, πρόεδρος του Συλλόγου, καλωσόρισε τον κόσμο, τονίζοντας το γεγονός ότι το Αμπαλί είναι πλέον άυλο πολιτιστικό στοιχείο της UNESCO, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε την Ελένη Φουρλάνου για τη συνδρομή της στο γεγονός αυτό. Στη συνέχεια διάβασε μήνυμα χαιρετισμό του βουλευτή Λευκάδας κ. Αθ. Καββαδά, ο οποίος θα ήταν μαζί μας, αλλά δυστυχώς η κακοκαιρία Εύα και η αναβολή του τουρνουά τον ανάγκασε να αλλάξει  το πρόγραμμά του και να στερηθούμε την παρουσία του.

Ο ταμίας του Συλλόγου κ. Γιώργος Κτενάς παρουσίασε παραστατικότατα το παιχνίδι και τους κανόνες του και οι παρευρισκόμενοι έφτιαξαν ομάδες, έπαιξαν Αμπαλί, αγάπησαν το παιχνίδι και απήλαυσαν τη λευκαδίτικη φιλοξενία.

Όπως ορίζει η παράδοση προσφέρθηκε Λευκαδίτικη σουμάδα σε όλους καθώς επίσης και η παραδοσιακή λαδόπιτα και λαδοκούλουρα.

Η λαδόπιτα και τα λαδοκούλουρα ήταν προσφορά από τα αρτοποιία ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΚΑΛΟΥ, Λυγιά Λευκάδας και ΚΑΡΑΛΗ, Βλυχό Λευκάδας. Παράλληλα ο Σύλλογος προσέφερε λευκαδίτικο προϊόν σαλάμι Λευκάδας, τυριά λευκαδίτικα κρασιά  και τσικουδιά.

Το κέφι και η διάθεση φτάνουν στο ΖΕΝΙΘ! Έτσι η χορωδία μας και οι καλεσμένοι μας καθοδηγούμενοι από το μαέστρο μας κ. Πέτρο Μήτσου και συνοδευόμενοι από τους μουσικούς της μαντολινάτας μας Φουρλάνου Ελένη (βιολί) και Φουρλάνο Κωνσταντίνο (μαντολίνο) τραγούδησαν λευκαδίτικες και επτανησιακές καντάδες.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε μέχρι αργά . Είναι άξια λόγου τα θετικά σχόλια και οι ευχαριστίες που ακούστηκαν από όλους για το όμορφο πρωινό που πέρασαν στη Λευκαδίτικη Στέγη μας.

Θερμές ευχαριστίες στο μέλος του Δ. Σ. Βασίλη Γεωργάκη για τις υπηρεσίες του στην προετοιμασία του γηπέδου.

Στο Γεώργιο Κτενά για την παραστατικότατη παρουσίαση του παιχνιδιού.

Στην αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριλένα Καραγιάννη – Γεωργάκη, στη γεν. γραμματέα κ. Άννα Ροντογιάννη για τη μεγάλη  προσφορά τους στη διεξαγωγή του τουρνουά, στο μαέστρο μας κ. Πέτρο Μήτσου και στους μουσικούς Κωνσταντίνο και Ελένη Φουρλάνου.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα αρτοποιεία ΚΑΛΟΥ και ΚΑΡΑΛΗ, που πάντα στέκονται δίπλα μας με υπέροχα προϊόντα τους, που μας γυρίσουν πίσω στη γενέτειρά μας.

Στο ΚΤΕΛ Λευκάδας.

Σε όλους, όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και σε όσους διάβασαν μέχρι τέλους το κείμενό μας!

Χρ. Γιάννης Φουρλάνος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: