ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ.

Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια του Ιονίου και τα νησιά,
κι εσηκώσανε τα χέρια για να δείξουνε χαρά,

μ’ όλον πού ‘ναι αλυσωμένο το καθένα τεχνικά,
και εις το μέτωπο γραμμένο έχει: «Ψεύτρα Ελευθεριά».

Έτσι περιγράφει ο Διονύσιος Σολωμός την κατάσταση που επικρατούσε στα Ιόνια Νησιά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Φυσικά έτσι ήταν και στη Λευκάδα. Όπως όλοι οι Έλληνες, έτσι και οι πρόγονοί μας οι Λευκάδιοι είχαν όραμα και αγωνίστηκαν για το κοινό καλό.

Η Λευκάδα τα χρόνια εκείνα ήταν το άσυλο για τους καταδιωκόμενους Έλληνες. Από το 1817 υπάρχει τριμελής επιτροπή της φιλικής εταιρίας από τους Ιωάννη Ζαμπέλιο, Ιωάννη Ζαπραλή και Άγγελο Σούνδια. Αυτή οργάνωσε σύσκεψη των οπλαρχηγών της Στερεάς. Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Πανουργιάς και πολλοί άλλοι έλαβαν μέρος σ’ αυτή τη σύσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε σπουδαίας σημασίας για την έκβαση του αγώνα…………………………………………………….

Άνοιξε, μάννα μας γλυκιά
Την άφθαρτη καρδιά σου
Κι αγκάλιασέ τα τα φτωχά
Τα μαύρα τα παιδιά σου.
…………………………….
Ευλογημένη τρεις φορές,
Ευλογημέν’ η μέρα
Που ευρήκαμε τον κόρφο σου,
Γλυκιά
γλυκιά μητέρα!

Με τα λόγια αυτά, λίγα χρόνια αργότερα, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης εκφράζοντας όλους του Επτανήσιους χαιρετίζει την Ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.

Η αγάπη για την πατρίδα και τις αξίες που αποπνέουν από αυτή θεωρείται δεδομένη από τους προγόνους μας. Αυτές οι αξίες χαράζουν το ιστορικό γίγνεσθαι της Λευκάδας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους πρώτους Λευκαδίτες που ήρθαν εδώ στην Ηλιούπολη. Εμπνέονται από αυτά τα οράματα.

Σήμερα εμείς οι απόγονοί τους αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη να φυλάξουμε αυτή την παρακαταθήκη και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές με την εντολή να γίνουν καλύτεροι.

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων η “ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”, που είναι ενεργό κύτταρο τόσο της Ηλιούπολης, όσο και της Λευκάδας, πήρε μέρος στο φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Ηλιούπολης. Εμείς ως Λευκάδιοι έχουμε και έναν επιπλέον λόγο. Τιμάμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η οποία είναι προστάτιδα τόσο του νησιού μας όσο και του Συλλόγου μας.

Αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ευάγγελος Γεωργάκης με αντιπροσωπεία του Συλλόγου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της τελετής η σημαία του Συλλόγου κυμάτιζε και κοσμούσε το μνημείο των πεσόντων.

Στη συνέχεια νέες και νέοι από τα τμήματα του Συλλόγου, φορώντας την παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά με επικεφαλής το δάσκαλο της χορωδίας και του χορευτικού κ. Πέτρο Μήτσου συμμετείχε στην παρέλαση. Έτσι τιμήσαμε όλους όσους αγωνίστηκαν για αυτά τα ιδανικά.

Η εμφάνιση του Συλλόγου μας ήταν αντάξια του ονόματός του και τα σχόλια που απέσπασε ήταν ιδιαίτερα θετικά!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

[Best_Wordpress_Gallery id=”62″ gal_title=”25-martiou-2018″]

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: