Κυριακή 5 Μαρτίου 2023!

Μέσα στο κατάμεστο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», του Δήμου Ηλιούπολης, διαδραματίστηκε μια από τις κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας του Συλλόγου μας. Η παρουσίαση του φωτο – ιστορικού λευκώματος της ιστορίας μας και της παρουσίας των πρώτων Λευκαδίων στην Ηλιούπολη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Γιώργος Χατζηδάκης, οι πρώην βουλευτές Λευκάδας κ. Ξενοφών Βεργίνης και Παναγιώτης Καββαδάς, οι αντιδήμαρχοι Ηλιούπολης κ. Σταύρος Γεωργάκης, και Ι. Πούλος, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Νίκη Αραμπατζή, ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Ηλιούπολη Θεόδωρος Γεωργάκης, εκπρόσωποι σωματείων  ( Θωμάς Χόρτης – ο πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής Αγία Μαύρα, Χαράλαμπος Κοντογιώργης – εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων, Κωνσταντίνος Κατηφόρης – πρόεδρος Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών,  Ηλίας Βλάχος & Ντίνα Κατωπόδη – Σύλλογος Καρσάνων Λευκάδας Αθήνας, Αθ. Κουρέτσης πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, Γρηγόρης Αναγνώστου πρόεδρος Θεσσαλών, Ευστάθιος Τζουμανάς πρόεδρος Ηπειρωτών), οι  πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Μαρίνος Αργύρης, Λάμπρος Γεωργάκης και Σούλα Λάζαρη, ο υποδιευθυντής του 5ου ΓΕΛ Ηλιούπολης Ιωάννης Καραγιάννης, υποψήφιοι δημοτικών παρατάξεων (Ευστάθιος Ψυρόπουλος, Θοδωρής Παπαδάτος) ο κ. Σωτήρης Κάτσενος από τα ¨ΝΕΑ της ΛΕΥΚΑΔΑΣ», ο κ. Νώντας Σκλαβενίτης από το “Lefkada Open” και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση άρχισε με το καουαρτέτο De profoundis Enssemble, το οποίο ερμήνευσε την Άνοιξη του A. Vivaldi.

Αμέσως μετά η μεικτή τετράφωνη χορωδία του Συλλόγου μας και η μαντολινάτα μας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου μας κ. Πέτρου Μήτσου τραγούδησε λευκαδίτικες καντάδες.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρ. Γιάννης Φουρλάνος  καλωσόρισε τον κόσμο και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τονίζοντας ότι είναι μια εκδήλωση τιμής προς τους πρώτους Λευκαδίτες που ήρθαν στην Αθήνα, καθώς και στην ιστορία του Συλλόγου μας.

Εν συνεχεία χαιρέτισε η κ. Νίκη Αραμπατζή η μεγάλη μας αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή. Χαρακτηριστικό της αγάπης της για το λευκαδίτικο στοιχείο είναι ότι αν και μητέρα δυο εβδομάδων, προσήλθε στην εκδήλωση και έμεινε μέχρι τέλους. Ο πρόεδρος την ευχαρίστησε θερμά, (της ευχήθηκε για τη νεογέννητη κόρη της, αφιερώνοντας την άνοιξη του Vinaldi) και της προσφέρθηκαν λευκαδίτικες ευλογίες και «καλούδια» από την Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδας.

Η κ. Αραμπατζή στο χαιρετισμό δήλωσε ότι είναι και αισθάνεται Λευκαδίτισσα και έχει τη θέληση και τη διάθεση της να στέκεται πάντα δίπλα στη Λευκάδα και τον πολιτισμό της.

Ακολούθως προσφέρθηκε ένα πορσάνικο μαχαίρι στον κ. Γιώργο Μπουφέα, (ΟΠΑΝΔΑ) για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην όλη διαδικασία.

Έτσι ήρθε η ώρα του λευκώματος και ο π. πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης, ο έχων την πρωτότυπη ιδέα του Λευκώματος, παρουσίασε τα μεγάλα επιτεύγματα του Συλλόγου κατά τα τελευταία έτη. Η ονομασία της πλατείας Λευκαδίων, η εικόνα πιστό αντίγραφο της Φανερωμένης που βρίσκεται στη Λευκαδίτικη Στέγη και το Λεύκωμα είναι πράξεις που τιμούν το Σύλλογο και την ιστορία του.

Κατόπιν η φιλόλογος κ. Άννα Ροντογιάννη, συγγραφέας του Λευκώματος και γεν. γραμματέας του Συλλόγου, πήρε το λόγο και παρουσίασε σε γενικές γραμμές τα του λευκώματος. Μια προσπάθεια πολλών ετών. Μελέτησε όλα τα φύλλα της «Λευκαδίτικης Πνοής», επισκέφτηκε σπίτια, πήρε συνεντεύξεις και γενικά χρειάστηκε κόπος πολύς σωματικός και πνευματικός.

Ακολούθως η κ. Φρόσω Λάζαρη – Μόκα παρουσίασε λεπτομέρειες από τη ζωή των πρώτων Λευκαδίων στην Ηλιούπολη.

Μετά από ένα μουσικό διάλειμμα (Κωνσταντίνος & Ελένη Φουρλάνου) ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών κ. Αθανάσιος Μελάς παρουσίασε τα μεγάλα πεπραγμένα του Συλλόγου μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, με όχημα το βυζαντινό εργαστήρι του Συλλόγου μας, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Πέτρου Δασκαλοθανάση, η σκυτάλη πέρασε στον Άγιο καθηγούμενο της Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδας π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα, ο οποίος στην ομιλία του ανάλυσε εμπεριστατωμένα  τη σχέση του Λευκαδίτη με τη Φανερωμένη, καθώς επίσης και την ιστορία του μοναστηριού και της εικόνας.

Πριν το τέλος της όμορφης αυτής εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου ανακοίνωσε το χαιρετισμό – ευχές του βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιου Καββαδά, το χαιρετισμό του δήμαρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού και την  ανακοίνωση – πρόσκληση για παρουσίαση του λευκώματος στο κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», στη Λευκάδα.

Κατόπιν ευχαρίστησε:

Την κ. Άννα Ροντογιάννη, ψυχή του λευκώματος, για τις ατέλειωτες ώρες του πνευματικού και σωματικού μόχθου της.

Την αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριλένα Καραγιάννη – Γεωργάκη για την καλλιτεχνική επιμέλεια και την πολύπλευρη προσφορά της στην παρουσίαση του Λευκώματος.

Τον άγιο καθηγούμενο της Ι.Μ. Φανερωμένης για τη στενή σχέση και αρωγή στο Σύλλογό μας.

Τον κ. Αθανάσιο Μελά πρώην πρόεδρο της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών.

Την κ. Φρόσω Μόκα – Λάζαρη για την παρουσία της στο πάνελ των ομιλητών.

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου κ. Βασίλη Γεωργάκη, Ακριβούλα Κάτσενου (το σύζυγό της Σωτήρη) τους Γιώργο Κτενά, Φίλιππο Μπεκιάρη, Ιωάννα Γεωργάκη, Αλέκο Αργύρη καθώς και τον Γιάννη Γεωργάκη για την υπερπολύτιμη και αθόρυβη προσφορά τους.

Την Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδας.

Τη χορωδία, το χορευτικό και το βυζαντινό εργαστήρι του Συλλόγου μας.

Τους δασκάλους μας κ. Πέτρο Δασκαλοθανάση και Πέτρο Μήτσου.

Τους μουσικούς μας.

Το τυπογραφείο «ΕΛΙΚΩΝ» για την όμορφη εκτύπωση.

Το Φίλιππο Πολίτη (Βασιλική Λευκάδας) για την προσφορά του στο Σύλλογο (πορσάνικο μαχαίρι).

Τα αρτοποιεία Ανθούλας Καλού (Λυγιά Λευκάδας) και «Καραλής» (Βλυχό Λευκάδας) για τα υπέροχα εδέσματα που προσέφεραν στους παρευρισκομένους.

Το ΚΤΕΛ ΛΕΥΚΑΔΑΣ που πάντα μας ενώνει με τη Λευκάδας μας.

Η όμορφη αυτή παρουσίαση έκλεισε με το χορευτικό του Συλλόγου μας που χόρεψε το Θειακό και την πατινάδα (διεύθυνση Πέτρος Μήτσου).

Ευχόμαστε καλοτάξιδο το Λεύκωμα και να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες στιγμές!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: