Σε μια κατάμεστη αίθουσα από Λευκαδίτες και φίλους του ιστορικού Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης & Γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, σε άκρως γιορτινή διάθεση η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Λευκαδίτικης Λαδόπιτας.

Η Λευκαδίτικη Στέγη «πλημμύρισε» τραγούδια και χορούς, ενώ πλήθος κόσμου και εκλεκτών επισήμων παρευρέθηκαν για να γιορτάσουν και να ευχηθούν για το νέο έτος.

Η εκδήλωση άρχισε με λευκαδίτικα και επτανησιακά παραδοσιακά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια που απέδωσε εξαιρετικά η Χορωδία του Συλλόγου υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Πέτρου Μήτσου.

Στη συνεχεία, σειρά είχε το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου, όπου ενθουσίασε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους με τις πανέμορφες λευκαδίτικες και επτανησιακές φορεσιές τους και τον άψογο συγχρονισμό τους.

Ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Γεωργάκης αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ευχήθηκε για μια καλή και δημιουργική χρονιά, αναφέρθηκε στους στόχους του Συλλόγου.  Με αφορμή τα 200 χρόνια από την γέννηση του εθνικού μας ποιητή, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την τοποθέτηση προτομής του ποιητή μας, στην πλατεία Λευκαδίων, καθώς και την ανάπλαση της εν λόγω πλατείας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης και ανακαίνισης του κτιρίου της Λευκαδίτικης Στέγης, αφού οι αυξανόμενες δράσεις του Συλλόγου καθιστούν την απόφαση αυτή επιβεβλημένη.

Σε ένδειξη σεβασμού και τιμής για την προσφορά τους και για την αγάπη τους για τη Λευκάδα, απέδωσε τιμητική πλακέτα στους κ.κ. Μαριάνθη Μεσσήνη, Μαρίνο Αργύρη και Αναστάσιο Μεσσήνη.

Ο κ. Γεωργάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους χορηγούς της εκδήλωσης για την υποστήριξη τους.

Τέλος, ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιότατο Λευκάδας & Ιθάκης για την αγαστή συνεργασία, όσο και τον νέο Δήμαρχο Ηλιούπολης  για την παρουσία του και ζήτησε την στήριξη τους στους στόχους που έχει θέσει το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ο νέος Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Ευστάθιος Ψυρρόπουλος με την σειρά του ευχαρίστησε τον Σύλλογο για το έργο του και αναφέρθηκε στην έντονη παρουσία του λευκαδίτικου στοιχείου στην πόλη. Επίσης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει υπέρ των πρωτοβουλιών του Συλλόγου.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβ. Μητρ. Λευκάδας & Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, συνεπικουρούμενος από τους ιερείς Δημήτρη Χριστόπουλο του Ι.Ν. Αγίου Μηνά Λευκάδας και τον Αλέξανδρο Παπαποστόλου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Ηλιούπολης.

Ο Σεβ. Μητρ. Λευκάδας & Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος αφού ευχήθηκε σε όλους μια καλή χρονιά και δημιουργική πορεία στο Σύλλογο, εξέφρασε την αγάπη του για τη Λευκάδα και τους δεσμούς που έχει προσωπικά με την Ηλιούπολη.

Με μήνυμα του χαιρέτησε την εκδήλωση ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς. Στο μήνυμα του ο κ. Καββαδάς εξάρει τον ρόλο του Συλλόγου για την ανάδειξη του λευκαδίτικου πολιτισμού και τονίζει την αμέριστη συμπαράσταση του. Επιπλέον, αναφέρεται στα πέντε στοιχεία του Λευκαδίτικου πολιτισμού, όπου έχουν ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συμβολή του Συλλόγου ώστε να καθιερωθεί η Λαδόπιτα ως πρωτοχρονιάτικη πίτα, αλλά και στο παιχνίδι «αμπαλί» όπου με πρωτοβουλίες του Συλλόγου διασώθηκε και σήμερα διαδίδεται έξω από τα όρια του νησιού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελευθέριος Κόντης, Δημήτρης Κομνηνός, Βασιλική Χανδρινού, Δημήτρης Ευαγγέλου, Μαρίνος Μπασούρης, Ευάγγελος Κεφαλάς, καθώς και ο τέως δήμαρχος Ηλιούπολης Γιάννης Αναγνώστου. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι πολλών λευκαδίτικων και ηλιουπολίτικων σωματείων.

Τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη εκπροσώπησαν οι κ.κ. Χρήστος Μπουράνης και Γιώργος Δημόπουλος. Στην εκδήλωση ακόμη παρευρέθηκε η κ. Αλεξάνδρα (Άντα) Καραχάλιου, νέα πρόεδρος της Πνευματικής & Πολιτιστικής Εστίας Ηλιούπολης, ενώ ευχετήριο μήνυμα έστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λευκάδας κ. Ανδρέας Κτενάς.

Ο Πρόεδρος και σύσσωμο το Δ.Σ. ευχαριστεί τους εκατοντάδες φίλους και εκλεκτούς συμπατριώτες για την τιμή που μας έκαναν να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος και υπόσχεται πως θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε στιγμή για να προχωρούν δράσεις που προάγουν την Παράδοση και τον Πολιτισμό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: