Υπάρχουν πολλά στοιχεία στη λευκαδίτικη κουλτούρα που μας γεμίζουν υπερηφάνεια. Ένα από αυτά είναι η λευκαδίτικη φορεσιά γυναικεία και ανδρική. Το κορυφαίο ίσως δημιούργημα της λευκαδίτικης λαογραφίας.

Δέχτηκε αρκετές επιρροές από τη Δύση και αποπνέει αέρα αρχοντιάς και μεγαλοπρέπειας. Σε αυτό συμβάλλουν πρώτα η χειροποίητη διακόσμηση της κάθε φορεσιάς και ύστερα το κοσμήματα που τη συνοδεύουν. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι όλα είναι χειροποίητα, διότι έτσι εκφράζεται το μεράκι και η υψηλή αισθητική του κάθε κατασκευαστή και η μη εκβιομηχάνισή τους εμποδίζει τον εκφυλισμό της.

Βέβαια η νυφιάτικη και η γαμπριάτικη φορεσιά κοσμείται και λαμπρύνεται από το κάλος της νιότης έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένα ιδανικό σύνολο.

Αυτά τα στοιχεία αφομοιώθηκαν και έγιναν κτήμα του λευκαδίτικου πολιτισμού, για τον οποίο καμαρώνουμε όλοι.

Τόσο η γυναικεία, όσο και η ανδρική φορεσιά προβάλλει το ανθρώπινο κάλος, το κόσμημα δηλαδή της δημιουργίας. Μια φορεσιά που άξια στολίζει το τελειότερο δημιούργημα του Δημιουργού μας.

Η φωτογράφηση έγινε στο Κάστρο της Λευκάδας και στην είσοδο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για κάθε Λευκαδίτη να βλέπει αυτό τον υπέροχο συνδυασμό που συνθέτει σύνολο υψηλής αισθητικής ποιότητας.

Στη φωτογράφηση η Ελεάνα Ματαράγκα και ο Πέτρος Μήτσου δάσκαλός χορού και μαέστρος της χορωδίας και μαντολινάτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω δήμων “Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”. Άνθρωποι με σεβασμό στην Παναγία τη Φανερωμένη, στον άνθρωπο, και στη Λευκάδα μας.

Εμείς ως Σύλλογος Λευκαδίων καμαρώνουμε τον δικό μας άνθρωπο και δάσκαλό μας, τον Πέτρο Μήτσου, που τιμά τις παραδόσεις μας.

[Best_Wordpress_Gallery id=”89″ gal_title=”lefkaditiki foresia 2019″]

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: