Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018! Η πάντα φιλόξενη Λευκαδίτικη Στέγη, που μέρες τώρα προετοιμάζεται, έβαλε τα καλά της και στολίστηκε με πίνακες του Λευκαδίτη ζωγράφου Γιώργου Φερεντίνου για την πρώτη εκδήλωση του νέου έτους. Την κοπή της παραδοσιακής λευκαδίτικης λαδόπιτας. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν βρίσκεται στη Λευκάδα ή στην Ηλιούπολη, διότι την ώρα αυτή η Ηλιούπολη φαίνεται σαν λευκαδίτικη γωνιά.
Η αίθουσα είναι κατάμεστη και στις 18.00 αρχίζει η τελετή. Μεταξύ των επισήμων παρίστανται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ Θεόφιλος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο, ο πρώην πρόεδρος της βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κων/νος Δρακονταειδής, ο πρώην βουλευτής Λευκάδας κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ο τ. Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, τέως πρόεδροι του Συλλόγου, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Ηλιούπολης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευκάδας και Ηλιούπολης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών κ. Θανάσης Μελάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης και πρόεδροι πολιτιστικών Σωματείων Λευκάδος και Ηλιούπολης.
Η τελετή άρχισε με καλωσόρισμα από το μέλος του Δ. Σ του Συλλόγου μας κ. Μαριλένα Καραγιάννη – Γεωργάκη, η οποία με ένα πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκε το κοινό και ανακοίνωσε το πρόγραμμα της βραδιάς.
Ακολούθησε η είσοδος της χορωδίας μας υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Πέτρου Μήτσου και τη συνοδεία της ορχήστρας, η οποία έψαλε επτανησιακά κάλαντα. Στη συνέχεια χορωδία από το Σύλλογο Κρητών Ηλιούπολης έψαλε κρητικά κάλαντα.
Αμέσως μετά το χορευτικό του Συλλόγου, με τις υπέροχες λευκαδίτικες φορεσιές και με συνοδεία μουσικών χόρεψε χορούς από τη Λευκάδα μας. Αυτές τις στιγμές όλοι μεταφερθήκαμε στο όμορφο νησί μας.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ κ Θεόφιλος ευλόγησε τη λευκαδίτικη λαδόπιτα, ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά με λίγα προβλήματα και πολλές χαρές, συγχαίροντας το Σύλλογο για τις δραστηριότητές του.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους λέγοντας ότι: Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που εκ μέρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω στη Λευκαδίτικη Στέγη, στην οποία από την 5η Νοεμβρίου 2017 δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εικόνα της Παναγίας Πεφανερωμένης.
Το νέο Δ. Σ. από τα μέχρι στιγμής βήματά του δείχνει αξιόλογο και δραστήριο. Το σύνθημά μας είναι όλοι για έναν και ένας για όλους.
Αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και να αναφέρω τα ονόματά τους: Είναι ο Παναγιώτης Χόρτης, ο Χριστογιάννης Φουρλάνος, ο Θανάσης Αλεξίου, η Μαριλένα Καραγιάννη, η Φρόσω Λάζαρη, η Ελευθερία Μεσσήνη, η Άννα Ροντογιάννη και ο Γιάννης Φραγκούλης.
Ευχές λοιπόν να περισσεύει η υγεία, η δημιουργία, η αλληλεγγύη, η προκοπή για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε.
Επιτρέψτε μου τώρα να πω λίγα λόγια για τη χρονιά που πέρασε, η οποία εκτιμούμε ότι είναι μια από τις πιο δημιουργικές για το Σύλλογό μας με πολλές ουσιαστικές εκδηλώσεις όπως θα βλέπετε στην προβολή.
Είχαμε δυο εκδηλώσεις που εκτιμούμε ότι είναι ιστορικές για το Σύλλογό μας: Την ονομασία όλου του περιβάλλοντος χώρου της Αγίας Παρασκευής σε Πλατεία Λευκαδίων και την είσοδο της εικόνας της Παναγίας Πεφανερωμένης στη Λευκαδίτικη Στέγη.
Οι δυο αυτές δράσεις με μια ακόμα που έχουμε στόχο να ολοκληρωθεί τη χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένες στους πρώτους Λευκαδίτες που εγκαταστάθηκαν στην Ηλιούπολη, ιδιαίτερα σε αυτούς που δε βρίσκονται πια ανάμεσά μας.
Συνεχίζοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τη χορωδία μας, το μαέστρο της κ. Πέτρο Μήτσου, το χορευτικό μας που έδωσε λευκαδίτικο χρώμα, τους μουσικούς και όλους τους συμμετέχοντες στα τμήματα του Συλλόγου.
Τέλος το συμπατριώτη μας ζωγράφο κ. Γιώργο Φερεντίνο πίνακες του οποίου κοσμούν την αίθουσα.
Για να γίνουν όλα αυτά πέρα από την προσπάθεια και τον κόπο των μελών του Δ.Σ και των εθελοντών, χρειάζεται και το χρήμα.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η βοήθεια προς τους πολιτιστικούς Συλλόγους, που είναι ζωντανά κύτταρα διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της παράδοσης, έχει σταματήσει. Η βοήθεια από το υστέρημα το δικό σας είναι αυτή που μας δυναμώνει.
Προχωράμε στην κοπή της πίτας αναφέροντας ότι πάντα τηρούμε την παράδοση χρησιμοποιώντας τη δική μας λαδόπιτα που τη φέρνουμε από τη Λευκάδα.
Κατά την διανομή της πίτας ο Βουλευτής κ. Θανάσης Καββαδάς απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας:
Νιώθω ικανοποίηση και χαρά, όταν βρίσκομαι ανάμεσα στους Λευκαδίτες που δεν κουράζονται να διαδίδουν το λευκαδίτικο πολιτισμό και να αγαπούν το νησί μας. Αυτό το ασίγαστο πάθος έχει καθιερώσει το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων “Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ” ως ένα γνήσιο εκφραστή της λευκαδίτικης παράδοσης στην Αττική.
Επιστέγασμα αυτής της αναγνώρισης είναι η ονομασία του περιβάλλοντος χώρου του δισυπόστατου ναού Αγίας Παρασκευής – Φανερωμένης σε πλατεία Λευκαδίων. Μια αναγνώριση τιμής για την προσφορά όλων των Λευκαδίων, για τους οποίους είναι περήφανη όλη η Λευκάδα.
Δύναμη των Λευκαδίων της Ηλιούπολης και των γύρω περιοχών είναι ότι δεν ξέχασαν ποτέ το νησί μας. Προχώρησαν μπροστά με ισχυρή μνήμη για τις ρίζες τους και με βαθιά πίστη στην Παναγία μας τη Φανερωμένη.
Θέλω να συγχαρώ το νέο Δ.Σ και όλα τα μέλη του Συλλόγου για το έργο που επιτελείτε αυτά τα χρόνια, για την ευλάβεια στην Παναγία μας τη Φανερωμένη την προστάτιδα μας. Για τις προσπάθειες που καταβάλετε να κρατάμε ενωμένους τους Λευκαδίτες. Για τις εκδηλώσεις και για τις ευκαιρίες που μας δίνετε να ανταμώνουμε και να τιμούμε τις παραδόσεις και τις αξίες του νησιού μας.
Τελειώνοντας θα πρέπει να μιλήσω για το πρόβλημα που έχει προκύψει και όπου πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι Λευκαδίτες. Το θέμα των ΤΕΙ στη Λευκάδα. Κύριε πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση, να υπογράψετε την επιστολή που δώσαμε στον υπουργό Παιδείας. Ελπίζω το Μάιο που θα παρθούν οι αποφάσεις η Λευκάδα να είναι μέσα στον ακαδημαϊκό χάρτη.
Κλείνοντας σας εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη.
Ακολούθησε ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κων/νος Δρακονταειδής ο οποίος ανέφερε ότι μεταφέρει το χαιρετισμό όλων των Λευκαδίων. Ευχαρίστησε το Σύλλογο που κρατά ζωντανή την παράδοση. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται στη Λευκάδα με την κατάργηση των Τ Ε Ι και τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και μετέφερε μήνυμα θετικής ενέργειας και τις καλύτερες ευχές για υγεία, δύναμη, δημιουργικότητα και αλληλεγγύη.
Ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι αισθάνεται πως βρίσκεται σε οικογενειακό περιβάλλον και είναι περήφανος για όλους μας. Η κατάθεση ψυχής που γίνεται εδώ κάνει τη διαφορά.
Ο τ. βουλευτής Λευκάδας κ. Ξενοφών Βεργίνης, στο χαιρετισμό του ευχήθηκε υγεία και καλή χρονιά, με την προτροπή οι ευχές να ακολουθούνται από πράξεις.
Κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ευάγγελος Γεωργάκης αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου της Λευκαδίτικης Στέγης:
Από το τέλος της δεκαετίας του 1940 έφτασαν εδώ στην κάτω Ηλιούπολη οι πρώτοι Λευκαδίτες. Ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν “Ναστέικα” κτήματα, αργότερα κτήματα ελληνικού Δημοσίου. Αυτό το οικόπεδο (της Λευκαδίτικης Στέγης) εντοπίστηκε από Λευκαδίτες, αφού οι περισσότεροι εδώ γύρω έμεναν. Εγκατέστησαν τροχόσπιτο και στην συνέχεια προσπάθησαν να θεμελιώσουν την πρώτη Λευκαδίτικη Στέγη. Η προσπάθεια καρποφόρησε επί δημαρχίας κ. Θεόδωρου Γεωργάκη και ήταν ευτυχής συγκυρία που περιφερειάρχης Αττικής ήταν ο κ. Παναγιώτης Καββαδάς και ο ομιλών στην αντιδημαρχία – τεχνική υπηρεσία Δήμου Ηλιούπολης. (Σαν να βλέπω τους Λευκαδίτες, οι περισσότεροι οικοδόμοι, να ανοίγουν τα θεμέλια και να εργάζονται, με πρωτοστάτη τον για πολλά χρόνια πρόεδρο κ. Σπύρο Γαζή).
Τότε έγινε παραχώρηση στο Δήμο, ο κ. Παναγιώτης Καββαδάς περιφερειάρχης Αττικής, εξασφάλισε χρηματοδότηση 20.000.000 δραχμών. Τα χρήματα αυτά μπήκαν στο ταμείο του Δήμου. Έγινε διαγωνισμός και ανέλαβε τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου το λευκαδίτικο γραφείο των αδελφών Βλάχου. Έτσι χτίστηκε αυτό το κτίριο, το στέκι των Λευκαδίων και διαμορφώθηκε το Αμπαλί. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του κτιρίου. Την επικαιροποιούμε σήμερα τιμώντας τρία πρόσωπα.
Το πρώτο πρόσωπο είναι ο κ. Σπύρος ο Γαζής, πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου και εμβληματικό πρόσωπο για το Σύλλογό μας.
Το δεύτερο πρόσωπο που θέλουμε να τιμήσουμε είναι ο κ. Παναγιώτης Καββαδάς για τους λόγους που έχουμε αναφέρει.
Το τρίτο πρόσωπο είναι ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης τότε δήμαρχος Ηλιούπολης, διότι η συμβολή του στο κτίσιμο του κτιρίου ήταν καθοριστική.
Ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης μετά την απονομή της πλακέτας είπε:
Είναι ιδιαίτερη στιγμή και συγκινητική. Όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη για να γίνει αυτή η Στέγη και το Αμπαλί. Ήταν τιμή μας κι έτσι έπρεπε να γίνει.
Εύχομαι να αναβλύζει αγάπη και ενωμένοι να προχωράμε για το καλό αυτής της πόλης και της πατρίδας μας.
Στη συνέχεια η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σούλα Βαμβακούση Λάζαρη αναφέρθηκε στην συλλογική προσπάθεια που έγινε για να επιτευχθούν όλα αυτά τα λαμπρά και σπουδαία έργα.
Αμέσως μετά ο κ. Ευάγγελος Γεωργάκης αναφέρθηκε στην αρμονική συνεργασία των Λευκαδίων με τους άλλους κατοίκους για το καλό της νέας τους πατρίδας τιμώντας έναν έναν απλό άνθρωπο τον κ. Ταξιάρχη Τζαμάρα, που εργάστηκε με ζήλο για τα προβλήματα της Κάτω Ηλιούπολης.
Η λαμπρή και πετυχημένη εκδήλωση της κοπής της λαδόπιτας μας γέμισε με πολλά θετικά και δημιουργικά συναισθήματα, αλλά και ευθύνη, διότι ο πήχης ανέβηκε ψηλά.
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑ!!
[Best_Wordpress_Gallery id=”58″ gal_title=”2018-kopi-pitas”]