ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017! Ημέρα ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων “Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”! Επιστροφή στις ρίζες και δικαίωση των πρώτων Λευκαδίων που εγκαταστάθηκαν στην Ηλιούπολη μετά τις δεκαετίες 1940 – 50.

Από το πρωί η Αγία Παρασκευή Ηλιούπολης κατακλύζεται από Λευκαδίτες. Μέσα στο ναό δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εικόνα της Παναγίας Πεφανερωμένης. Δίπλα της νέοι και νέες, μέλη του Συλλόγου, ντυμένοι με την παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά.

Στη Θεία Λειτουργία χοροστατεί, ως εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεοφίλου ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Φανερωμένης Λευκάδος πανοσιολογιότατος κ. Νικηφόρος. Παρόντες και μοναχοί της Μονής Αρσένιος, Μωυσής, Στέφανος καθώς επίσης και ο ιερομόναχος Σιλουανός.

Παρούσα και η Χορωδία του Συλλόγου μας, η οποία τιμά με ύμνους τη Θεοτόκο υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της κ. Πέτρου Μήτσου.

Στην ομιλία του ο Ηγούμενος της Μονής αναφέρει ότι με την άδεια του ποιμενάρχου μας κ. κ. Θεοφίλου κομίζουμε στην Ηλιούπολη, στο ναό της Αγίας Παρασκευής, στο χτίσιμο του οποίου πρωτοστάτησαν οι πρώτοι Λευκάδιοι, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Πεφανερωμένης, που υπάρχει στο Μοναστήρι.

Οι σημερινοί Λευκάδιοι συνεχίζουν αυτή την παράδοση και την κρατούν ανόθευτη. Το αντίγραφο αυτό ιστορήθηκε με πίστη και αφοσίωση από το μοναχό Αρσένιο.

Η Λευκάδα ευλαβείται ιδιαίτερα τη Θεοτόκο. Ύμνοι και ψαλμοί αφιερώνονται καθημερινά στην Πεφανερωμένη από κάθε Λευκαδίτη.

Αυτήν ύμνησε και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης με τους στίχους του!

“Κυρά Φανερωμένη μου, το άγιο σου χέρι δος μου”. …

“Κυρά Φανερωμένη μου του Λευκαδίτη σκέπη”, λέει ο νεότερος ποιητής Καρύδης.

Τα λυρικά λόγια των ποιητών διασώζουν τη Θεολογία για την Παναγία, της οποίας τα θαύματα είναι πολλά, ιδιαίτερα δε για τη Λευκάδα μας.

Σήμερα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα και αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Συλλόγου και Μονής. Η Εικόνα θα παραμείνει στη Λευκαδίτικη Στέγη, προς προστασία και ευλογία σας, τόνισε ο Ηγούμενος.

Ας παρακαλέσουμε την Πεφανερωμένη να μας προστατεύει και ιδιαίτερα τους νέους μας, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ηγούμενος.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου κ. Ευάγγελου Γεωργάκη: Πανοσιολογιότατε Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας π. Νικηφόρε, αιδεσιμολογιότατοι πατέρες, Ιερομόναχε Σιλουανέ, μοναχοί Αρσένιε, Στέφανε και Μωυσή, κύριε Βουλευτά της Λευκάδας Θανάση Καββαδά, κύριε εκπρόσωπε του Δημάρχου της Λευκάδας, Φίλιππα Κούρτη, κύριε δήμαρχε του Βύρωνα συμπατριώτη Γρηγόρη Κατωπόδη, κυρίες και κύριοι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων του δήμου Ηλιούπολης, κύριε πρόεδρε της εταιρίας Λευκαδικών μελετών Θανάση Μελά, κυρία πρόεδρε της ένωσης Επτανήσων Ελλάδας κ. Ελένη Κονοφάου, κύριε πρόεδρε της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας Παναγιώτη Καλλία, κύριε πρόεδρε του Σωματείου Φίλων της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας Γεράσιμε Φωκά, κυρίες και κύριοι τέως πρόεδροι του Συλλόγου μας. Λευκαδίτισσες – Λευκαδίτες, Ηλιουπολίτισσες – Ηλιουπολίτες!

Η καρδιά της Λευκάδας για άλλη μια φορά συγχρονίζεται και χτυπά στους χτύπους της καρδιάς της Ηλιούπολης. Δυο διαχρονικοί θεσμοί που χαρακτηρίζουν τη Λευκάδα η Ι. Μ. Φανερωμένης και η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας ευρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ στην Ηλιούπολη.

Το μοναστήρι της κυρα – Φανερωμένης είναι σημείο αναφοράς για τη Λευκάδα. Είναι των Λευκαδίων το προσκύνημα και μέγα οχύρωμα.

Όποιος επισκεφτεί τη Λευκάδα, θα περάσει από την Ιερά Μονή να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα, να ανάψει ένα κερί, να απολαύσει το εξαίσιο τοπίο, να χαρεί τον πεντακάθαρο περίβολο, τα κελιά, το θρησκευτικό μουσείο, το ναυτικό μουσείο, την πανοραμική θέα, την πλούσια βλάστηση, τη συμφωνία των πτηνών, την ποικιλία των ζώων που περιποιούνται οι μοναχοί, να ησυχάσει, να ηρεμήσει εκεί που η ύλη είναι αγκαλιασμένη με το πνεύμα.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας είναι το πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τους Λευκαδίτες. Ιδρύθηκε το 1850, παιάνισε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και χιλιάδες Λευκαδιτοπούλες και Λευκαδιτόπουλα τους τρεις αυτούς αιώνες της ύπαρξής της συμμετείχαν στη μπάντα της.

Είναι λοιπόν η σημερινή ημέρα μια ημέρα χαράς και ευλογίας για τους Λευκαδίτες της Ηλιούπολης, αλλά και όλους τους Λευκαδίτες του λεκανοπεδίου. Είναι μια ιστορική μέρα για το Σύλλογό μας. Έχουμε την τιμή και την ευλογία να παραλαμβάνουμε από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. κ. Θεοφίλου τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης που από το 1887 υπάρχει στο μοναστήρι.

Η Εικόνα που προσκυνήσαμε σήμερα, αγιογραφήθηκε στο μοναστήρι από τον αγιογράφο μοναχό π. Αρσένιο. Σε λίγο θα τοποθετηθεί μόνιμα στη Λευκαδίτικη Στέγη προς ευλογία των Λευκαδίων και όλων των πιστών.

Έτσι μια ιδέα και μια προσπάθεια τριών χρόνων υλοποιείται από το Σύλλογό μας με τον καλύτερο τρόπο. Πριν από τρία ο Πανοσιολογιότατος Λευκαδίτης αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Αϊβαλιώτης μου ζήτησε ο Σύλλογος να έχει μια δική του εικόνα της Φανερωμένης για τη λιτανεία που εδώ και δεκαετίες πραγματοποιείται την παραμονή του Αγίου Πνεύματος. Η ιδέα συζητήθηκε στο τότε Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε:

Να απευθυνθούμε στο μοναστήρι μας, αφού γνωρίζαμε ότι διαθέτει τμήμα αγιογραφίας.

Να εντάξουμε αυτή την πράξη μας σε μια σειρά δράσεων τιμής προς τους πρώτους Λευκαδίτες της Ηλιούπολης.

Απευθυνθήκαμε στο Μητροπολίτη μας και στον Ηγούμενο του Μοναστηριού. Αποδέχτηκαν το αίτημά μας.

Μια εικόνα πιστό αντίγραφο της Παναγίας Πεφανερωμένης που αιώνες προσκυνούν οι Λευκαδίτες και στην οποία προστρέχουν στις χαρούμενες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές τους να αγιογραφηθεί στο μοναστήρι και να εγκατασταθεί στο Σύλλογό μας στη Λευκαδίτικη Στέγη. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής ανέθεσε στον αγιογράφο π. Αρσένιο τη φιλοτέχνηση της εικόνας. Ο μοναχός Αρσένιος αφιέρωσε τον τελευταίο χρόνο ατελείωτες ώρες προσευχής και εργασίας και ιδού το αποτέλεσμα. Ένα έργο τέχνης. Η Φανερωμένη μας.

Στο κάτω μέρος της εικόνας είναι γραμμένες οι εξής φράσεις: Δια χειρός μοναχού Αρσενίου εν έτει 2017. Ευλογία της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας προς το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης η “ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”. Δέησις του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων η “ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”, υπέρ των απανταχού Λευκαδίων. Ας έχουμε λοιπόν όλοι μας τη χάρη και την ευλογία της.

Το σημερινό Δ. Σ του Συλλόγου, όπως και τα προηγούμενα αφιερώνουν τη σημερινή ημέρα στους πρώτους Λευκαδίτες που έφτασαν στην Ηλιούπολη στις δεκαετίες 1940 – 50 σπρωγμένοι από τη φτώχεια, τις συνέπειες της κατοχής, του σκληρού εμφυλίου πολέμου και του καταστρεπτικού σεισμού το 1948.

Τις αξίες των αγνών και έντιμων αυτών ανθρώπων θέλουμε να τιμήσουμε και να επικαιροποιήσουμε. Την εργατικότητα, την τιμιότητα, την αξιοπρέπεια, την κοινωνικότητα, την πίστη, τη θρησκευτικότητα και κυρίως την αλληλεγγύη. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς έχουν ταξιδέψει στους ουρανούς. Όμως είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή μας παρακολουθούν από ψηλά και χαίρονται, διότι δεν τους ξεχνούμε. Επομένως είναι παρόντες, ζωντανοί ανάμεσά μας. Εμείς έτσι εκπληρώνουμε το προς τους προγόνους χρέος κατά τον Καζαντζάκη. Λίγοι είναι ακόμα εν ζωή όπως ο Ανδρέας Λάζαρης, ο Σπύρος Γαζής, ο Νίκος Βλάχος, ο Δημοσθένης Γεωργάκης, ο Γιάννης Χαλκιόπουλος, ο Νώντας Βουκελάτος, ο Νίκος Γλένης και άλλοι. Ανέφερα τους μεγαλύτερους. Τους ευχαριστούμε όλους. Τους ευγνωμονούμε γι αυτό που υπήρξαν.

Τελειώνοντας καταθέτω εκ μέρους του Δ. Σ τις άπειρες ευχαριστίες μας σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιδέας αυτής και στην πραγματοποίηση της σημερινής μας εκδήλωσης. Ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε παρόντες.

Θα ακολουθήσει πομπή με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Λευκάδας, για να μεταβεί η εικόνα στη Λευκαδίτικη Στέγη. Εκεί θα τοποθετηθεί και θα παραμείνει προς ευλογία όλων των Λευκαδίων και όλων των πιστών. Εκεί επίσης θα απαγγείλει το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη “η Φανερωμένη” ο Λευκαδίτης ηθοποιός κ. Δημήτρης Βερύκιος.

Ας έχουμε όλοι την ευλογία και τη χάρη της. Σας ευχαριστούμε πολύ!

Ακολούθησε η μεγαλειώδης πομπή υπό τη μεγαλοπρεπέστατη συνοδεία της Φιλαρμονικής Λευκάδας. Πλήθος κόσμου συνόδεψε την εικόνα στο σπίτι της. Στη Λευκαδίτικη Στέγη.

Μετά τους λαμπρούς παιάνες της Φιλαρμονικής, ακολούθησε δέηση έξω από τη Λευκαδίτικη στέγη και η εικόνα εισήλθε τη στιγμή που ο χορωδία μας έψαλε ύμνους προς τη Φανερωμένη.

Κατόπιν ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος απήγγειλε με συγκίνηση το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη η Φανερωμένη.

Η τελετή έληξε με το παραδοσιακό λευκαδίτικο τρατάρισμα το οποίο είχε έρθει κι αυτό από τη Λευκάδα μας. Στα πρόσωπα, αλλά και στα λόγια των παρευρισκομένων ήταν έκδηλη η ικανοποίηση για τη σημερινή μέρα.

Ας έχουμε όλοι την ευλογία της Φανερωμένης.

[Best_Wordpress_Gallery id=”53″ gal_title=”eikona-ilioupoli”]

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: