ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
    • ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ
    • ΧΟΡΩΔΙΑ
    • ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΟΥΣΤΑ
    • ΑΜΠΑΛΙ
    • ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Home
  • 2020
  • November
March 22, 2026

Month: November 2020

Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ.

Friday, 27 November 2020 by cboursinos
[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Μπρανέλλοι ή Μπουρανέλλοι. Πρόκειται για προσωνυμία των κατοίκων της πόλης της Λευκάδας η οποία δόθηκε στην εποχή των Βενετσιάνων. Στη Βενετία υπάρχει το νησί BURANO το οποίο απέχει μισή ώρα από το νησί Μουράνο (διάσημο κέντρο υαλουργίας από τον 11 ο αιώνα). Οι κάτοικοι του λέγονται και σήμερα Μπουρανέλοι (Buranelli). Μερικοί από τους ψαράδες του Μπουράνο ήρθαν και στη Λευκάδα όπου βρήκαν μια κατεξοχήν πόλη φτωχό-ψαράδων και τους έδωσαν το όνομα τους. Το προσωνύμιο δόθηκε αρχικά στους ψαράδες της πόλης καθώς και της Πρέβεζας. Με την πάροδο του χρόνου ονομάστηκαν έτσι όλοι οι ψαράδες και κατ’ επέκταση από τους κατοίκους των χωριών όλοι οι κάτοικοι της πόλης. Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η προσωνυμία Mπουρανέλλος προέρχεται από τη λατινική λέξη urbanus που σημαίνει ευγενής, αστικός (στα Ιταλικά urbano με τις ερμηνείες αυτές) που με την κατάληξη -ελλος γίνεται urban-έλλος, δηλαδή ο ευγενής, ο κάτοικος της πόλης που με το χρόνο θα παραφθαρεί σε Μπουρανέλλο. Άνθρωποι με ιδιαίτερη καλλιέργεια, χιούμορ, ενεργητικότητα και μοναδική άποψη για τη ζωή. Άνθρωποι που μοιραζόταν τα λιγοστά, με ειλικρίνεια αλληλεγγύη. Γνήσιοι, εξωστρεφείς, πνευματώδεις, με κουλτούρα και με μοναδικό χιούμορ. Κάποιους απ’ αυτούς θα συναντήσεις ακόμα και σήμερα στην Χώρα της Λευκάδας. Κολόρο στο λευκαδίτικο γλωσσικό ιδίωμα σημαίνει χρώμα. Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, απλώνεται γύρω από ένα μοναδικό περιβάλλον. Το κάστρο, τα ιβάρια, η λιμνοθάλασσα, τα πριάρια, η γύρα, οι μύλοι, η γέφυρα…. Μοναδικά είναι και τα πολύχρωμα σπίτια από τον χαρακτηριστικό τσίγκο, τα βαμμένα σε απίστευτα χρώματα, απαλά χρώματα τολμηρής έμπνευσης και ποικιλομορφίας που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Οι εικόνες απ’ τα πλακόστρωτα, τα σοκάκια της είναι μαγικές. Χρώματα παντού, ολάνθιστες αυλές, γραφικά σπιτάκια με την χαρακτηριστική ξυλοδεσιά, περίτεχνες σιδεριές, πότζοι, πορτόνια, μυρουδιές, τραγουδιστοί ήχοι σε μεταφέρουν πραγματικά σε άλλη συναισθηματική κατάσταση και σε άλλη εποχή… Μια φωτογραφική προβολή του πικτοραλιστή φωτογράφου Θοδωρή Παπατρέχα στην πόλη της Λευκάδας απ’ την θεματική του Κολόρο Μπουρανέλλο (www.teodoros.com). Οι εικόνες είναι υποτιτλισμένες με αποσπάσματα απ’ το ποιητικό έργο του Άγγελου Σικελιανού με μουσική υπόκρουση της Θύμησης της Μαντολινάτας του Ορφεύς Μ/Φ Ομίλου Λευκάδας, σε μουσική σύνθεση του Διονύσιου Γράψα από το δίσκο Αγιομαυρίτικα και υπό την μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Τσίντζα.

[/column]
Read more
  • Published in Άρθρα
No Comments

ΠΟΡΣΑΝΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

Wednesday, 11 November 2020 by cboursinos
[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Η λαϊκή τέχνη έχει δώσει αριστουργήματα στον ελληνικό πολιτισμό σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Όσον αφορά τη μικρή μας Λευκάδα, τολμώ να πω ότι είναι από τα μέρη όπου η λαϊκή παραγωγή άγγιξε υψηλά επίπεδα.

Ένα από αυτά τα επιτεύγματα είναι το πορσάνικο μαχαίρι. Δείγμα υψηλής λαϊκής αισθητικής, τόσο που η UNESCO το αναγνώρισε ως άυλο πολιτιστικό αγαθό.

Στη Βασιλική Λευκάδας είχα την τύχη να συναντήσω το Φίλιππο Πολίτη, έναν άνθρωπο, πολυπράγμονα και πολυτεχνίτη, ο οποίος με ιδιαίτερο μεράκι φιλοτεχνεί τα παραδοσιακά λευκαδίτικα μαχαίρια.

Λέγονται πορσάνικα όπως ο ίδιος δηλώνει, διότι τελευταία φτιάχνονταν στον Πόρο της Λευκάδας.

Έχουν τρεις αιώνες ιστορία δηλώνει ο Φίλιππος Πολίτης. Ξεκίνησαν από τους Βενετούς. Κάποτε τα έφτιαχναν σε όλη τη Λευκάδα με πρώτες ύλες που έφερναν οι Βενετοί και στη συνέχεια οι ίδιοι πάλι τα έπαιρναν και τα εμπορευόταν.

Οι τελευταίοι μάστορες, εκτός από κάποιον στον Άγιο Ηλία, ήταν από τον Πόρο. Συγκεκριμένα δέκα άτομα από την οικογένεια των Κατωποδαίων ασχολούνταν με τα μαχαίρια.

Ο Φίλιππος Πολίτης δηλώνει ότι η κατασκευή του μαχαιριού του άρεσε από παιδί. Από μικρός έφτιαχνε μαχαίρια. Με το λευκαδίτικο μαχαίρι ασχολήθηκε σχετικά μεγάλος. Βρέθηκε κάποιος ο οποίος του έδειξε και σιγά – σιγά αυτή η ασχολία τον κέρδισε. Βέβαια όπως είπαμε η κατασκευή του μαχαιριού δεν του ήταν κάτι άγνωστο.

Ο ίδιος δηλώνει ερασιτέχνης. Εγώ βλέπω έναν εραστή της τέχνης. Κάνει δουλειά με μεράκι. Όπως δηλώνει έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες σ’ αυτή την ασχολία. Πάνω από δέκα χρόνια έχει που ξενυχτούσε δουλεύοντας μόνο με αυτό το αντικείμενο.

Του ευχόμαστε καλή συνέχεια και να έχει υγεία να υπηρετεί τη λευκαδίτικη λαϊκή τέχνη.

Θερμά συγχαρητήρια Φίλιππε Πολίτη

Χρ. Γιάννης Φουρλάνος.

[/column]
Read more
  • Published in Άρθρα, Διάφορα
No Comments

Featured Posts

  • 2ο Τουρνουά ΑΜΠΑΛΙ Λευκαδίτικων Φορέων Αττικής.

    0 comments
  • Συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου μας στο Αφιέρωμα Μνήμης για τον Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδος ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

    0 comments
  • 50 χρόνια παράδοσης, πολιτισμού και προσφοράς.

    0 comments
  • Θεία Λειτουργία & Αρτοκλασία του Συλλόγου στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας.

    0 comments
  • Πρόσκληση στη Θεία Λειτουργία & Αρτοκλασία.

    0 comments

Archives

  • October 2025
  • September 2025
  • August 2025
  • July 2025
  • June 2025
  • May 2025
  • March 2025
  • February 2025
  • January 2025
  • December 2024
  • October 2024
  • September 2024
  • July 2024
  • June 2024
  • May 2024
  • April 2024
  • March 2024
  • January 2024
  • December 2023
  • November 2023
  • October 2023
  • September 2023
  • August 2023
  • July 2023
  • June 2023
  • May 2023
  • April 2023
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • December 2022
  • November 2022
  • October 2022
  • September 2022
  • June 2022
  • May 2022
  • April 2022
  • March 2022
  • February 2022
  • December 2021
  • November 2021
  • October 2021
  • June 2021
  • May 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • September 2020
  • June 2020
  • May 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • February 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • October 2019
  • September 2019
  • August 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • August 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • February 2016
  • August 2015
  • June 2015

Categories

  • Mobile
  • Networking
  • Technology
  • Αμπαλί
  • Άρθρα
  • Βυζαντινή Μουσική
  • Διάφορα
  • Εκδηλώσεις
  • Μαντολινάτα
  • Πανηγύρι
  • Παραδοσιακά Κρουστά
  • Σύλλογος
  • Χορευτικό
  • Χορωδία

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

GET A FREE QUOTE

Please fill this for and we'll get back to you as soon as possible!

FOOTER MENU

  • About us
  • Η Ιστορία
  • Δραστηριότητες
Please enter your MailChimp API KEY in the theme options panel prior to using this widget.

GET IN TOUCH

T (212) 555 55 00
Email: [email protected]

Your Company LTD
Street nr 100, 4536534, Chicago, US

Open in Google Maps

Invalid or expired token.
social sharing
  • GET SOCIAL
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»

© 2015 All rights reserved. Buy Kallyas WordPress Theme.

TOP