“Αν νιώθεις υπερηφάνεια για τους προγόνους σου, μη στερήσεις αυτή τη δυνατότητα και από τους απογόνους σου”!
Τα λόγια αυτά του Κικέρωνα πιστεύουμε ότι εκφράζουν πλήρως το πνεύμα της σεμνής, αλλά και ουσιαστικής τελετής, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 12ης Μαρτίου στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως με σκοπό να αποδώσει το δέοντα σεβασμό στους πρώτους Λευκαδίτες που εγκαταστάθηκαν στην Ηλιούπολη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρόντες πλήθος κόσμου επώνυμοι και απλοί πολίτες. Ανάμεσά τους ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Βασίλειος Βαλασόπουλος, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, οι πρώην βουλευτές Λευκάδας κ. κ. Ξενοφών Βεργίνης και Παναγιώτης Καββαδάς, ο πρώην δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο πρώην δήμαρχος Ελομένου κ. Πέτρος Μήτσουρας, ο σύμβουλος αυτοδιοίκησης κ. Πατσαβός, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο πρώην πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου κ. Γιώργος Κούρτης, αντιπροσωπεία από την Εταιρία Λευκαδικών Μελετών με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Μελά, ο διακεκριμένος ιστορικός κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής κ. Γεράσιμος Βλάχος, ο Λευκάδιος μουσικός κ. Παναγιώτης Φίλιππας, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της Ηλιούπολης και της Λευκάδας, το Δ.Σ του Συλλόγου, πρώην πρόεδροι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δήμου Ηλιούπολης κλπ.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου, οι οποίοι αψήφισαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες κι έδωσαν το παρόν.
Η εκδήλωση άρχισε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλος και έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Φανερωμένης πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Νικηφόρος και ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας έγινε αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των Λευκαδίων. Σημειωτέον δε ότι οι άρτοι ήταν από τη Λευκάδα, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε θετικά. Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα στο δισυπόστατο Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής – Παναγίας Φανερωμένης.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έδωσαν το παρόν νέοι και νέες, παιδιά του Συλλόγου μας, ντυμένοι με την πατροπαράδοτη λευκαδίτικη φορεσιά.
Η τελετή συνεχίστηκε στο χώρο της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ και συγκεκριμένα μπροστά στη θέση της μαρμάρινης πλάκας, η οποία αναφέρει το όνομα της πλατείας.
Εκεί έγινε αγιασμός από το Σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. κ. Θεόφιλο και ακολούθησαν ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί.
Η αρχή έγινε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, ο οποίος ανέφερε:
Ερχόμαστε από το νησί των λογίων και μεταφέρουμε τη χάρη της Παναγίας της Πεφανερωμένης. Η χάρη της ας καθοδηγεί τα βήματά μας. Στη συνέχεια εξέφρασε την ευαρέσκεια της τοπικής Εκκλησίας προς το Δήμαρχο Ηλιουπόλεως για την ονομασία της πλατείας σε “πλατεία Λευκαδίων”. Στη συνέχεια προσέφερε στο δήμαρχο Ηλιουπόλεως τιμητική πλακέτα εκ μέρους της μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.
Κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης τόνισε ότι
Η καρδιά της Λευκάδας για άλλη μια φορά σήμερα συγχρονίζεται και συντονίζεται στους χτύπους της καρδιάς της Ηλιούπολης.
Εδώ έφτασαν οι πρώτοι Λευκαδίτες στο τέλος της δεκαετίας του 1940 και εγκαθίσταντο μαζικά στις επόμενες δεκαετίες στις οδούς Αθηνοδώρου, Νικομάχου, Ίωνος, Αγορακρίτου, Ζολώτα και κατόπιν σε όλη την Ηλιούπολη και στους γύρω δήμους.
Τα επώνυμα που κυριαρχούν, μιας και φτάνουν Λευκαδίτες από όλα τα χωριά της Λευκάδας είναι: Δελαπόρτας, Λάζαρης, Γεωργάκης, Βλάχος, Μεσσήνης, Κατωπόδης Γαζής, Φραγκούλης, Γλένης, Κτενάς, Θερμός, Γράψας, Χόρτης, Καραμποΐκης, Βουκελάτος, Ροντογιάννης, Κοντογιάννης, Κάτσενος, Χαλκιόπουλος, Σκιαδαρέσης, Τούμπας, Αραβανής, Ζαβερδινός, Λιβιτσάνος, Ζαβιτσάνος, Φέτσης, Σίδερης, Πάλμος, Αργύρης, Φουρλάνος, Θεριανός, Χαλικιάς, Κούρτης…
Οι Λευκαδίτες βελτιώνουν ταχύτατα το βιοτικό τους και το πνευματικό τους επίπεδο συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη, στην οργάνωση και στην εξέλιξη της Ηλιούπολης, γιατί ο πλούτος της Λευκάδας που είναι οι άνθρωποί της, έγιναν πλούτος της Ηλιούπολης, της δεύτερης πατρίδας τους.
Άνθρωποι δραστήριοι, κοινωνικοί, με πίστη στο συμπολίτη, ασχολήθηκαν με τα προβλήματα της νέας τους πατρίδας. Συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρίτου Τομέα Ηλιούπολης, η πλειοψηφία των μελών του οποίου είναι Λευκαδίτες.
Συνέβαλαν αποφασιστικά στο χτίσιμο και στη λειτουργία του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής προσφέροντας εθελοντική εργασία, ξυλεία και οικοδομικά υλικά.
Επιθυμία τους ήταν να φέρει ο ναός το όνομα της προστάτιδας του νησιού τους Παναγίας Φανερωμένης. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πέτυχαν όμως να τοποθετηθεί η εικόνα Της Φανερωμένης στο τέμπλο του ναού και ο ναός να γίνει δισυπόστατος.
Από τότε εδώ γιορτάζουμε την Πολιούχο του νησιού μας, κάθε χρόνο την παραμονή του Αγίου Πνεύματος με λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης. Ακολουθεί το χαρακτηριστικό Λευκαδίτικο λαϊκό πανηγύρι. Η πρώτη λιτανεία πραγματοποιήθηκε το 1970.
Οι πρώτοι Λευκαδίτες που φτάνουν στην Ηλιούπολη απασχολούνται κυρίως σε οικοδομικές εργασίες. Η συμβολή τους, ως εκ τούτου, στην οικιστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλη. Αρκετοί σπουδάζουν και δημιουργείται ένα αξιόλογο, ανθρώπινο, πνευματικό σύνολο που διαπρέπει στις επιστήμες και στις τέχνες.
Σήμερα εκατοντάδες οικογένειες, δεύτερης, τρίτης τέταρτης και πέμπτης γενιάς κατοικούν σε όλη την Ηλιούπολη και στους γύρω Δήμους, αλλά κυρίως στην Κάτω Ηλιούπολη, γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Αυτή την πορεία της ζωής και την προσφορά των ανωνύμων Λευκαδίων της Ηλιούπολης τιμά η ονομασία του περιβάλλοντος χώρου σε πλατεία Λευκαδίων, ὡς μήτε τὰ γενόμενα ἐξ ἀνθρώπων τῷ χρόνῳ ἐξίτηλα γένηται (για να μην ξεχαστούν με το χρόνο τα έργα των ανθρώπων) όπως είπε κι ο πατέρας της ιστορίας ο Ηρόδοτος.
Είναι βαθιά μας πίστη ότι αυτή η ονομασία θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη της περιοχής και θα αποδώσει το δέοντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή στους αποβιώσαντες πρώτους Λευκαδίτες, αλλά και στις σημερινές γενιές που λάτρεψαν και λατρεύουν την Ηλιούπολη, χωρίς όμως να ξεχνούν το όμορφο νησί τους, τη γη των προγόνων τους το “πρωτόχωμα”
Κυρίες και Κύριοι!
Εκ μέρους του σημερινού Δ.Σ. Του συλλόγου εκ μέρους των προηγουμένων Δ.Σ., εκ μέρους όσων δούλεψαν για την ιδέα αυτή, εκ μέρους των μελών του συλλόγου και όλων των Λευκαδίων, θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασσόπουλο που αμέσως κατανόησε την αξία της ιδέας αυτής και την έκανε πράξη.
Ευχαριστούμε τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης “ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ”, αλλά και όλες τις παρατάξεις και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στις διάφορες επιτροπές μέχρι το αίτημα του Συλλόγου μας να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ευχαριστούμε την αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής π. Παναγιώτη Σαββόπουλο, τους άλλους ιερείς του Ναού π. Αθανάσιο, π. Αλέξανδρο και βέβαια την ψυχή του Ναού τον π. Δημήτριο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, αφού άμεσα αποδέχτηκαν την ιδέα μας και συνηγόρησαν στην υλοποίησή της. Τους συγχαίρουμε για το αθόρυβα επιτελούμενο αξιόλογο κοινωνικό, πνευματικό και θρησκευτικό έργο.
Ευχαριστούμε όλους όσους – Λευκαδίτες και μη – βοήθησαν να γίνει πράξη η ιδέα αυτή που τιμά τους Λευκαδίτες της Ηλιούπολης και των γύρω Δήμων, τους Λευκαδίτες του Λεκανοπεδίου, όλους τους Λευκαδίτες και το νησί της Λευκάδας, τη “Λευκή Πέτρα” κατά τον ποιητή.
Τέλος ευχαριστούμε και τους κατοίκους της περιοχής, τους μη Λευκαδίτες, που αποδέχτηκαν ως φυσιολογική εξέλιξη την προσπάθειά μας αυτή.
Τελειώνοντας, τα μέλη του Δ.Σ. Του Συλλόγου καλωσορίζουν όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ.
Όλους όσους ήρθαν από τη Λευκάδα.
Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης και πνευματικό μας πατέρα κ. κ. Θεόφιλο. Τον ηγούμενο της Ι. Μ. Πεφανερωμένης Λευκάδας πανοσιολογιότατο π. Νικηφόρο. Τον ιεροκήρυκα της Μητρόπολης πανοσιολογιότατο π. Ιωαννίκιο. Τους λοιπούς Λευκαδίτες ιερείς.
Η παρουσία σας τιμά, καταξιώνει και αναδεικνύει το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη στην Παναγία Φανερωμένη των πρώτων Λευκαδίων.
Για την ενίσχυση ακόμα περισσότερο του συναισθήματος αυτού επιθυμούμε όπως μια αγιογραφημένη εικόνα, πιστό αντίγραφο της Παναγίας της Φανερωμένης που προσκυνούμε στο Μοναστήρι, αφού αγιογραφηθεί στην Ιερά Μονή, εξέλθει από αυτή και τοποθετηθεί στο γραφείο του Συλλόγου μας προς ευλογία των μελών και φίλων του συλλόγου.
Την εικόνα αυτή θα χρησιμοποιούμε και στην λιτανεία που γίνεται εδώ στο ναό, την παραμονή του Αγίου Πνεύματος.
Καλωσορίζουμε το βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά.
Το Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κωνσταντίνο Δρακονταειδή με τους αντιδημάρχους του.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, μας στέλνει τις ευχές του.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα εδώ χτυπά η καρδιά της Λευκάδας. Σήμερα τιμάμε όλους τους Λευκαδίτες και είμαστε περήφανοι για αυτό.
Οι πρώτοι Λευκαδίτες ήρθαν εδώ και εργάστηκαν σκληρά. Όμως δεν ξέχασαν την καταγωγή τους, τις ρίζες τους και τις παραδόσεις τους, τις οποίες έφεραν μαζί τους.
Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Συλλόγου και θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Ηλιουπόλεως, ο οποίος υλοποίησε το αίτημα που θέσαμε πριν δυο χρόνια στην κοπή της πίτας του Συλλόγου.
Κύριε Δήμαρχε! Είστε φίλος και ευπρόσδεκτος στη Λευκάδα. Χαρείτε την πλατεία που πλέον αποτελεί κομμάτι της Λευκάδας.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκάδας κύριος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής ανέφερε ότι χτυπά η καρδιά της Λευκάδας εδώ σ’ αυτή τη φιλόξενη γη. Οι πρώτοι Λευκαδίτες έφεραν μαζί τους αξίες και όραμα για ένα καλύτερο αύριο και δούλεψαν σκληρά. Είχαν σημείο αναφοράς το Σύλλογο και το Λευκαδίτικο σπίτι και αποκούμπι τους την “Κυρά – Φανερωμένη”.
Οι πολιτιστικές τους δραστηριότητες βοήθησαν στην εξέλιξη της Ηλιούπολης, ιδιαίτερα δε στο χτίσιμο της Αγίας Παρασκευής.
Η πλατεία Λευκαδίων σηματοδοτεί την ιστορική εξέλιξη της περιοχής. Θα αποτελέσει φάρο πολιτισμού. Ακολούθως απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους εμπνευστές της ιδέας και έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη:
Δεν είναι διαβατάρικο πουλί, που για μια μέρα
σχίζει τα νέφη και περνά γοργό σαν τον αγέρα,
ούτε κισσός, π’ αναίσθητος την πέτρα περιπλέκει
ούτ’ αστραπή που σβήνεται χωρίς αστροπελέκι,
δεν είναι νεκροθάλασσα, βοή χωρίς σεισμό,
νοιώθω για σε πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης ευχαρίστησε τον κύριο Δήμαρχο και ζήτησε τη βοήθειά του για την έκδοση του Λευκώματος για τα σαράντα χρόνια της ιστορίας του Συλλόγου.
Ακολούθησε ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή του Δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν τυχαία. Στόχος είναι να γνωρίσουμε όλοι τον τόπο μας. Αυτή η κίνηση είναι η αρχή. Το αξίζετε γιατί η βοήθειά σας είναι πολύτιμη για την πόλη. Η δημοτική αρχή θα είναι πάντα κοντά στο Σύλλογο.
Η πλατεία ήταν γεμάτη από κόσμο Λευκαδίτες και μη. Όλοι φίλοι και αγαπητοί. Μετά την ευλογία του άρτου ήρθε η σειρά του κεράσματος το οποίο ήταν αναψυκτικό και η παραδοσιακή Λευκαδίτικη λαδόπιτα.
Έτσι λοιπόν ήρθε η σειρά της πολυφωνικής χορωδίας του Συλλόγου μας να κλείσει το πρόγραμμα. Η χορωδία μας άριστα προετοιμασμένη, συνοδευόμενη από μαντολινάτα και υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Πέτρου Μήτσου έκλεψε την παράσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η τελετή έλαβε τέλος ο κόσμος παρέμεινε στη πλατεία αρκετή ώρα, όπως γίνεται στις λευκαδίτικες πλατείες.
Η τελετή αυτή αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία του Συλλόγου και του Λευκαδίτικου γίγνεσθαι στην Ηλιούπολη. Είναι πλέον η πλατεία μας! Ας τη χαρούμε!!
[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”plateia-lefkadiwn”]