Κυριακή 20 Αυγούστου 2017!

Μέρα Λαμπρής για το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιουπόλης και Γύρω Δήμων Η “ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”.

Το πρωινό αυγουστιάτικο ξημέρωμα προμηνύει ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί. Το “νόστιμον ήμαρ” και η ευλογία της Παναγίας για όλους τους Λευκαδίτες, για τους οποίους η κυρά Φανερωμένη είναι σημείο αναφοράς.

Ο χώρος της Ιεράς Μονής κατάμεστος από κόσμο. Ανάμεσα τους ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Γεώργιος Βλάχος, ο πρώην βουλευτής κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής κ. Γεράσιμος Βλάχος, ο πρόεδρος της εταιρίας Λευκαδικών Μελετών κ. Αθανάσιος Μελάς, ο πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηλιουπόλης κ. Δημοσθένης Γεωργάκης, πρόεδροι πολιτιστικών Συλλόγων από τη Λευκάδα, πρώην πρόεδροι και ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, ανάμεσά τους ο κ. Σπύρος Γαζής, ο κ. Θεόδωρος Κατωπόδης και πολλοί Λευκαδίτες από την Ηλιούπολη και τους γύρω Δήμους.

Στο κέντρο του ναού δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εικόνα – αντίγραφο της “Πεφανερωμένης”, η οποία ήδη εκτίθεται προς προσκύνηση.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε αρτοκλασία και αμέσως μετά ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης – Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Νικηφόρος ανέφερε ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας, η οποία είναι η αιτία σωτηρίας των ανθρώπων και ιδιαίτερα της Λευκάδας, αφού είναι η προστάτις του νησιού μας. Η Ιερά Μονή της Πεφανερωμένης είναι τόπος ευλογημένος από τα δάκρυα και τις δεήσεις των μοναχών.

“Κυρά Φανερωμένη μου παρηγοριά του κόσμου” την αποκαλεί ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Η ψυχή του κάθε Λευκαδίτη πλημμυρίζει από την παρουσία της Φανερωμένης. Έτσι έγινε και με τους πρώτους Λευκαδίτες που εγκαταστάθηκαν στην Ηλιούπολη μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τη Φανερωμένη είχαν μαζί τους. Αυτή την εικόνα τοποθέτησαν στο ναό της Αγίας Παρασκευής στην κάτω Ηλιούπολη, στου οποίου το χτίσιμο πρωτοστάτησαν.

Σήμερα το Δ. Σ. Του Συλλόγου ζήτησε τη στενότερη σύνδεση του Συλλόγου με το μοναστήρι. Ο μοναχός Αρσένιος δούλεψε με συνέπεια για να ολοκληρώσει την εικόνα και για να την έχετε ευλογία, διότι η πίστη στο Θεό είναι δύναμη.

Κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και ευλογημένη. Είναι μέρα σταθμός για την ιστορία του Συλλόγου. Έχουμε τη χαρά, την τιμή και την ευλογία να παραλαμβάνουμε από το μοναστήρι και από τα χέρια του ηγούμενου, εικόνα γνήσιο αντίγραφο της εικόνας που προσκυνάμε, αγιογραφημένη στο μοναστήρι από το μοναχό Αρσένιο.

Πριν από τρία χρόνια στο πανηγύρι της Φανερωμένης ο π. Ιωακείμ Αϊβαλιώτης μου είπε ότι ο Σύλλογος θα έπρεπε να έχει τη δική του εικόνα.

Η ιδέα συζητήθηκε στο τότε Δ.Σ. Αμέσως πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να απευθυνθούμε στην Ιερά Μονή. Ο ηγούμενος ασπάστηκε αυτή την ιδέα και μας ανακοίνωσε ότι η εικόνα θα ήταν ευλογία της Μονής στο Σύλλογο. Ανέθεσε δε αμέσως στον αγιογράφο μοναχό π. Αρσένιο την αγιογράφησή της. Έχοντας την έγκριση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. κ. Θεόφιλου ο π. Αρσένιος εργάστηκε με ζήλο και προσευχή πολλές ώρες.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας το ευλογημένο αυτό έργο τέχνης, που θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στην αίθουσα του Συλλόγου στην Ηλιούπολη προς ευλογία των μελών και φίλων του Συλλόγου.

Έτσι επιτυγχάνονται δυο στόχοι:

Η σύνδεση του Συλλόγου με το μοναστήρι που είναι σημείο αναφοράς για το νησί μας.

Η επικαιροποίηση και η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στη θρησκευτικότητα και πίστη των πρώτων Λευκαδίων, οι οποίοι αγάπησαν τη νέα τους πατρίδα, χωρίς ποτέ να αποκοπούν από τις ρίζες τους και το όμορφο νησί τους

Θερμές ευχαριστίες στο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, στον ηγούμενο της Μονής, στον π. Αρσένιο, στους λοιπούς πατέρες της Μονής, σε όλα τα μέλη των Δ. Σ. του Συλλόγου, στους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα στο χορηγό μας χειρουργό οφθαλμίατρο κ. Ευστάθιο Λιάζο του Χρήστου και της Λουκίας Γουρζή.

Η τελετή ολοκληρώθηκε αφήνοντας σε όλους βαθιά ικανοποίηση και γαλήνη. Ευχόμαστε η Παναγία να είναι βοήθεια σε όλους.

[Best_Wordpress_Gallery id=”29″ gal_title=”eikona-faneromeni”]

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ" © 2016

Ακολουθήστε μας: